page_active

Anticonceptie

Aan het eind van het kraambed bespreken we ook altijd de anticonceptie en je krijgt een folder met meer informatie. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Klik hier voor meer informatie over de verschillende anticonceptiemethoden.

Gaat je voorkeur uit naar een spiraaltje dan kun je hiervoor terecht bij onze praktijk. Een aantal van onze verloskundigen heeft zich hierin gespecialiseerd.

Spiraaltje

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voor het hormoonvrije spiraaltje (T-Safe) of het hormoonhoudende spiraaltje (Mirena) voorschrijven. Een spiraaltje kan geplaatst worden door  de huisarts en de gynaecoloog. Maar ook bij ons in de verloskundigenpraktijk kunnen je dit spiraaltje laten plaatsen. De afspraak duurt ongeveer dertig minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol 500mg of één ibuprofen 200mg in te nemen.

Meer informatie over de plaatsing en de verschillende spiralen vindt je hier.

Wanneer?
Een spiraaltje kan vanaf acht weken na de bevalling worden geplaatst. Geef je nog borstvoeding of heb je een keizersnede gehad, dan is het beter te wachten met plaatsing tot tien á twaalf weken na de bevalling.


Implanon

Sinds kort is het bij ons in de praktijk ook mogelijk om een Implanon te laten plaatsen.  Implanon, is een anticonceptiestaafje. Dit staafje wordt geplaatst in je bovenarm.

De implanon bevat één hormoon, namelijk etonogestrel. Dit hormoon zorgt ervoor dat je eisprong wordt onderdrukt. Het hormoon wordt in gelijke hoeveelheden afgegeven, dus zonder pieken en dalen van het hormoon. Je menstruatie kan hierdoor veranderen, verminderen of zelfs helemaal wegblijven. De implanon werkt 3 jaar. In het geval van kinderwens, of vervanging van de implanon kun je ook bij ons terecht voor het verwijderen van het staafje en eventueel kunnen wij direct een nieuwe plaatsen.

Meer informatie over Implanon vindt je hier.

Wanneer?

Een Implanon kan direct na de bevalling geplaatst worden. Ons advies is echter om je lichaam eerst even hormonaal te laten herstellen en na minimaal 6wkn een Implanon te laten plaatsen.

 

Kosten plaatsing 2023
De kosten van het plaatsen van een spiraaltje of Implanon worden (nog) niet standaard vergoed door iedere zorgverzekeraar. Wanneer je aanvullend verzekerd bent kunnen wij de kosten declareren bij je verzekeraar. Heb je een basisverzekering ontvangt van ons een factuur, die je kunt direct kan betalen middels pinnen.

Deze prijzen zijn exclusief het spiraaltje/Implanon. Voor actuele prijzen informeer bij je plaatselijke apotheek.

Plaatsing spiraaltje of Implanon €  73,35 (mogelijk vergoed)
Poging tot plaatsen spiraaltje €  25,00 (niet vergoed)
Spiraaltje of Implanon verwijderen €  25,00 (niet vergoed)
Eventueel een echo controle 6 weken na de plaatsing spiraal € 25,00 (niet vergoed)

Wij zijn genoodzaakt € 25,00 in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 24 uur van te voren afgezegd worden of voor afspraken die niet worden nagekomen.


Afspraak maken

Voor een afspraak kun je onze assistentes bellen op: 0182-580799 of een mail sturen naar spiralenverloskundigen@gmail.com