page_active

Anticonceptie

Aan het eind van het kraambed bespreken we ook altijd de anticonceptie en je krijgt een folder met meer informatie. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Klik hier voor meer informatie over de verschillende anticonceptiemethoden.

Gaat je voorkeur uit naar een spiraaltje of implanon dan kun je hiervoor terecht bij onze praktijk. Een aantal van onze verloskundigen heeft zich hierin gespecialiseerd.

Spiraaltje

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voor het hormoonvrije spiraaltje (T-Safe) of het hormoonhoudende spiraaltje (Mirena) voorschrijven. Een spiraaltje kan geplaatst worden door  verloskundige, huisarts of gynaecoloog. De afspraak bij ons in de praktijk duurt ongeveer dertig minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol 500mg of één ibuprofen 200mg in te nemen.

Meer informatie over de plaatsing en de verschillende spiralen vindt je hier.

Wanneer?
Een spiraaltje kan vanaf acht weken na de bevalling worden geplaatst. Geef je nog borstvoeding of heb je een keizersnede gehad, dan is het beter te wachten met plaatsing tot tien á twaalf weken na de bevalling.


Implanon

Het is bij ons in de praktijk ook mogelijk om een Implanon te laten plaatsen.  Implanon is een anticonceptiestaafje. Dit staafje wordt geplaatst in je bovenarm.

De implanon bevat één hormoon, namelijk etonogestrel. Dit hormoon zorgt ervoor dat je eisprong wordt onderdrukt. Het hormoon wordt in gelijke hoeveelheden afgegeven, dus zonder pieken en dalen van het hormoon. Je menstruatie kan hierdoor veranderen, verminderen of zelfs helemaal wegblijven. De implanon werkt 3 jaar. In het geval van kinderwens, of vervanging van de implanon kun je ook bij ons terecht voor het verwijderen van het staafje en eventueel kunnen wij direct een nieuwe plaatsen.

Meer informatie over Implanon vindt je hier.

Wanneer?

Een Implanon kan direct na de bevalling geplaatst worden. Ons advies is echter om je lichaam eerst even hormonaal te laten herstellen en na minimaal 6wkn een Implanon te laten plaatsen.

 

Vergoeding
Voor de vergoeding van het plaatsen van een spiraal of implanon verwijzen wij je naar je zorgverzekeraar.

Wij zijn genoodzaakt € 25,00 in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 24 uur van te voren afgezegd worden of voor afspraken die niet worden nagekomen.


Afspraak maken

Voor het inplannen van een afspraak kun je onze assistentes bellen op: 0182-580799 of een mail sturen naar mail@verloskundigenpraktijkgouda.nl

Anticonceptie Intake

Intakelijst voorafgaand aan het inplannen van een afspraak voor plaatsen spiraal of implanon

Hidden

Volgende stappen: een e-mail add-on synchroniseren

Om het meeste uit je formulier te halen, raden we je aan dit formulier te synchroniseren met een e-mail add-on. Ga voor meer informatie over je e-mail add-on opties naar de volgende pagina (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Belangrijk: verwijder deze tip voordat je het formulier publiceert.

Je naam(Vereist)
Je adres
Je e-mailadres(Vereist)
Bestaat de mogelijkheid dat je op dit moment zwanger bent?(Vereist)
Heb je onbeschermd gemeenschap gehad de afgelopen tijd, dan raden we je aan voor plaatsing een zwangerschapstest te doen
Heb je een keizersnede gehad?(Vereist)
Zou je een seksueel overdraagbare aandoening kunnen hebben?(Vereist)
Heb je wisselende contacten gehad, dan kun je een SOAtest overwegen
Heb je last van onverklaarbaar vaginaal bloedverlies of buikpijn?(Vereist)
Zo ja, beschrijf je klachten in het opmerkingen veld onderaan dit formulier
Rook je?(Vereist)
Heb je een koperallergie of meervoudig bekende metaalallergie?(Vereist)
Gebruik je op dit moment medicijnen?(Vereist)
Als je medicatie gebruikt, graag beschrijven in het opmerkingen veld onderaan dit formulier
Geef je op dit moment borstvoeding?(Vereist)
Heb je in het verleden complicaties gehad met anticonceptie?(Vereist)
Zo ja, beschrijf deze complicaties in het opmerkingen veld onderaan het formulier
Vink aan welke van toepassing is (geweest) op jou
Heb je zelf al een duidelijke voorkeur voor een bepaalde vorm van anticonceptie?(Vereist)