page_active

Als je DE datum voorbij bent

Wanneer zal de baby nou komen?

En dan ben je opeens de 40 weken gepasseerd, de datum die je vanaf het begin in je hoofd had. Waar je voor de 40 weken veelal denkt ‘het zou zo maar kunnen komen’, maakt dat plaats voor ‘wanneer komt hij/zij nou?’. Je kan merken dat je wat meer gespannen raakt voor de bevalling, vaak ook wat ongeduldig (en anders de omgeving wel) en natuurlijk nieuwsgierig naar hoe je kindje eruitziet.

De meeste baby’s worden geboren tussen de 37 en 42 weken, dit is een normaal termijn. Vaak zien we dat de meeste baby’s net na de 40 weken besluiten te komen, 20% gaat voorbij de 41 weken en slechts 5% voorbij de 42 weken. Een baby die besluit te komen na 40 weken is niet ‘te laat’, elk kindje heeft een eigen groeiproces en daarmee samenhangend een eigen draagtijd.

Voor je kindje is het, als er geen medische indicatie is, beter om uit zichzelf te komen. Je lichaam heeft zichzelf vaak al voorbereid. Dit proces kan je zelf een handje helpen. Bij een bevalling draait het om ontspanning, een geborgen gevoel, rust en vertrouwen. Dit zorgt ervoor dat er oxytocine, een hormoon, wordt vrijgemaakt wat zorgt voor de start van een bevalling en goede weeën.

Zoals bovenstaand beschreven is het na 37 weken zwangerschap een ‘normaal’ om te bevallen. Dit betekent niet dat je vanaf dat moment al moet gaan wachten tot de bevalling begint. Dit geld ook na 40 weken: zoek afleiding, plan leuke dingen, zoek een leuke serie, spreek af met vriendinnen en/of doe middagdutjes.

Vanaf 41 weken kom je vaker op controle en vragen we je om extra te letten op de bewegingen in je buik. Bij twijfel over het voelen bewegen van je kindje, bel ons! Je wordt dan extra gezien en tevens wordt er dan in het ziekenhuis een hartfilmpje van de baby gemaakt. Vanaf 41 weken kun je met je verloskundige bespreken wat de mogelijkheden zijn om de bevalling op gang te helpen. Er zijn verschillende manieren, zoals strippen  of het breken van de vliezen. Het zal voor iedere zwangere anders zijn wat geschikt is en wat goed voor je voelt, dus bespreek het met jouw verloskundige.

Als je 2 weken na de uitgerekende datum nog niet bevallen bent spreken we van serotiniteit, dit is de medische term voor als je 42 weken zwanger bent. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het beter is als de baby niet langer dan 42 weken blijft zitten. We zien dan dat het vaker voorkomt dat de hoeveelheid vruchtwater afneemt en ook is de kans groter dat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept (meconium houdend vruchtwater). Om deze reden is er afgesproken een zwangerschap niet verder dan 42 weken te laten lopen. Daarom dragen wij de zorg, in overleg met jou, bij deze termijn over aan de gynaecoloog. Deze zal met jullie de opties tot inleiding bespreken.

Mochten jullie hier nog vragen over hebben, schroom niet om contact op te nemen of je vragen te stellen op het spreekuur. We helpen jullie graag verder.