page_active

Na de uitgerekende datum

Spannend, wanneer zal de baby komen?

Aan het begin van je zwangerschap is aan de hand van de termijnecho je uitgerekende datum bepaald. Slechts 5% van de vrouwen bevalt ook echt op deze datum. Gezonde zwangeren mogen bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Het is dus heel normaal als je op de uitgerekende datum nog niet bent bevallen. Wanneer alles goed gaat met jou en je kindje wachten we tot 41 weken rustig af tot de bevalling spontaan begint.

Na 41 weken kunnen we de kans op bevallen vergroten door te strippen. Met een inwendig onderzoek controleren we de stugheid van de baarmoedermond en onderzoek we of je voldoende ontsluiting hebt. Bij strippen maken we de vliezen met onze vingers los van de baarmoedermond. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandinen) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Ieder vrouw ervaart het stippen anders. Sommige vrouwen vinden het vervelend, andere voelen er niet veel van. Strippen heeft in ongeveer 50% van de gevallen effect. Als het effect heeft, krijg je binnen 24 uur wee├źn. Strippen is geen verplichting, je mag zelf kiezen of je hiervan gebruik wilt maken.

Na 42 weken zwangerschap ben je over tijd. Dit wordt ook wel serotien genoemd. Wanneer je nu nog niet bevallen bent dragen we je over aan de gynaecoloog. De gynaecoloog zal de mogelijke opties zoals bijvoorbeeld inleiden van de bevalling met je bespreken.

Inleiden van de bevalling