page_active

Hoezo roze wolk?

Schaduwen achter een roze wolk

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Een bijzondere periode waarvan je natuurlijk volop wilt genieten. Een zwangerschap betekent dat er van alles verandert. Natuurlijk merk je dat aan je lijf, dat zich steeds verder voorbereidt op de geboorte van je kind. Mooie en verrassende veranderingen, die soms ook gepaard gaan met ongemakken en klachten. Gelukkig is het geaccepteerd om over lichamelijke zwangerschapsklachten te praten. Of het nu gaat om harde buiken, spataderen of zelfs aambeien: je kunt er mee terecht bij de verloskundige of je huisarts, openheid alom.

Zeker zo groot zijn de overige veranderingen in je leven en ook zonder de zwangerschapshormonen kunnen deze veranderingen je behoorlijk van slag brengen. Praten over eventuele angsten, onzekerheden of andere gevoelens is helaas minder vanzelfsprekend. Hierdoor kun je ten onrechte gevoelens van eenzaamheid en zelfs schaamte krijgen. En als je hierover probeert te praten word je niet altijd even serieus genomen.

Uit onderzoek blijkt dat:

25% van de vrouwen…                            (te) veel stress ondervindt tijdens de zwangerschap;

77% van de vrouwen…                            tijdens de zwangerschap wel eens angstig is;

en 10 tot 20% van de vrouwen…           depressieve klachten heeft tijdens de zwangerschap.

Wij bieden ook voor deze problemen een luisterend oor. Lees in de brochure wat we voor je kunnen betekenen.

Soms is een luisterend oor niet voldoende. In dat geval kan begeleiding van een psycholoog of coach een goede toevoeging zijn aan onze verloskundige zorg. Voor een verwijzing naar een psycholoog heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Voor counselingsgesprekken bij een counselor heb je geen verwijzing van de huisarts nodig.

Wij hebben goede ervaringen onderstaande coaches. Kies vooral een coach die bij jou past.

Manon Moret 

Willemiek Timmermans

Angelique Verstegen