page_active

Wanneer bellen?

Wanneer bel je de verloskundige?

Je belt de verloskundige altijd als je ongerust bent of wanneer je minder leven voelt van de baby. Wanneer bellen? In de volgende gevallen:


Weeën 

  • Als je voor de eerste keer bevalt en de weeën komen één uur lang om de 3 minuten en houden ongeveer 60 seconden aan. 
  • Als je al eerder bevallen bent en de weeën komen een uur lang om de 5 minuten en houden ongeveer 60 seconden aan.

Bloedverlies

  • Bij ruim bloedverlies zoals bij een menstruatie. Tijdens de bevalling is iets slijmerig bloedverlies normaal (het zogenaamde ‘tekenen’), dit wordt veroorzaakt door het weker worden van de baarmoedermond. Aan het einde van de zwangerschap kun je de slijmprop verliezen (dat kan met of zonder iets bloedverlies zijn). Dit is meestal nog geen begin van de bevalling. 

Vruchtwaterverlies 

  • Bij gebroken vliezen en het is helder (wit/lichtroze/kleurloos) vruchtwater. Bel in dit geval overdag en bewaar je maandverband. Als ´s nachts de vliezen breken, noteer dan de tijd en bel de volgende ochtend tussen 9.00 en 10.00 uur (tenzij je eerder weeën krijgt). 
  • Bij gebroken vliezen en het is geen helder vruchtwater (maar bruin/geel/groen). Bel in dit geval direct (ook ´s nachts) en bewaar je maandverband.

Tekenen van de bevalling als je nog geen 37 weken bent

Als je nog geen 37 weken zwanger bent, bel dan altijd direct als er sprake is van bloedverlies, regelmatige pijnlijke harde buiken of weeën of (een vermoeden van) gebroken vliezen.


Andere belinstructies 

Wanneer bellen? Als er bijzonderheden zijn (bijvoorbeeld een vorige snelle bevalling of een nog niet ingedaald hoofd van de baby) kan het zijn dat we je andere belinstructies geven. We bespreken dit dan met je tijdens het spreekuur.