page_active

De bevalling

Wanneer is het begonnen

Meestal bevalling begonnen wanneer de weeën beginnen. Deze weeën zijn in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Ze worden voorweeën genoemd en maken de baarmoedermond soepeler (rijper). In deze fase kun je vaak nog doorgaan met waar je mee bezig bent. Als de weeën sterker en regelmatiger worden, meer pijn gaan doen én als je baarmoedermond opengaat, is de echte bevalling begonnen. Een eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur, vanaf het moment dat de weeën elke 3 tot 5 minuten komen. Een volgende bevalling gaat meestal sneller.

Bekijk hier een animatiefilmpje over de bevalling.

Vliezen breken

Eén op de tien bevallingen begint niet met weeën, maar met het breken van de vliezen. Als de vliezen gebroken zijn, komen de weeën meestal binnen 24 uur op gang. Het kan echter ook nog 48 uur duren voordat de bevalling begint.

Houdingen

Tijdens de eerste weeën hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Pas als de weeën krachtiger worden, is het belangrijk om een houding te zoeken waarin je ze het beste kunt opvangen. Tijdens de ontsluiting zijn alle houdingen goed, zolang je de weeën goed kunt opvangen. Wisselen van houding is vaak positief voor het verloop van de bevalling.

 

 

Bekijk bovenstaande PDF voor meer informatie over houdingen tijdens de bevalling.

 Tijdens het persen zijn er diverse houdingen mogelijk, zoals halfliggend, zijligging, op de baarkruk, in hurkhouding of in bad.

Voor een badbevalling zijn (ook) baden te huur. Voor meer informatie verwijzen we je naar www.oerbron.nl.