page_active

Leefstijladviezen

Voor jou en je baby

Voor de gezondheid van je baby en jouzelf is het belangrijk om een aantal leefstijladviezen op te volgen.

  • Een van de leefstijladviezen is stoppen met roken. De baby krijgt minder zuurstof door het (mee)roken van de moeder. De doorbloeding van de placenta vermindert, waardoor het kind minder goed kan groeien en vaker te vroeg wordt geboren. Tijdens de eerste levensjaren heeft een kind, waarvan de moeder gerookt heeft in de zwangerschap, meer last van ziekte aan de luchtwegen. Wiegendood komt vaker voor in gezinnen waar gerookt wordt.

 

  • Gebruik geen alcohol tijdens de zwangerschap. Dit geeft een grotere kans op aangeboren afwijkingen van het centraal zenuwstelsel, het hart, de nieren en het gezicht. Daarom wordt het gebruik van alcohol afgeraden vanaf de bevruchting tot en met de borstvoedingsperiode.

 

  • Gebruik van harddrugs in de zwangerschap kan ernstige complicaties geven bij het kind. Ook softdrugs geven een gezondheidsrisico voor het kind en versterken de schadelijke werking van andere genotsmiddelen zoals alcohol.

 

  • Gebruik medicijnen alleen in overleg met een arts. Overleg met de verloskundige over het gebruik van zelfzorgmedicatie.

 

  • Blijf je tanden goed poetsen en ga zo nodig naar een mondhygiëniste. In de zwangerschap ben je gevoeliger voor ontstoken tandvlees en dit kan een vroeggeboorte veroorzaken.

 

  • Blijf sporten zoals je gewend bent, mits je lichaam dit aankan. Vaak zal je merken dat je het beter volhoudt in een lager tempo. Liever geen sporten waarbij de kans bestaat iets tegen je buik te krijgen na 14 weken zwangerschap. Duiken wordt afgeraden.

 

  • Vermijd contact met de volgende stoffen zo veel mogelijk: verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend. Röntgenonderzoek, indien echt noodzakelijk, kan wanneer de buik afgeschermd wordt.

 

  • Energydrank wordt afgeraden in de zwangerschap vanwege de grote hoeveelheid cafeïne en omdat het vitamine A bevat.

 

  • Om listeria en toxoplasmose te voorkomen, is het belangrijk om deze voedingsregels aan te houden. Maak de kattenbak niet zelf schoon, werk niet zonder handschoenen aan in de tuin en was groente en fruit goed voor je ze gebruikt.

 

  • Zorg voor voldoende rust. Je lichaam werkt hard voor de ontwikkeling van je kindje en moet zich voorbereiden op de bevalling. Ook stemmingswisselingen zijn heel normaal.

 

  • Sommige werkomstandigheden kunnen fysiek of geestelijk belastend zijn. Luister goed naar je lichaam, doe indien nodig een stapje terug of werk in een iets rustiger tempo. Werk waarin je wordt blootgesteld aan trillingen, straling, chemische stoffen of infecties, is niet bevorderlijk voor de gezondheid tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor fysiek zwaar werk en onregelmatige werktijden. Als je met zulke werkomstandigheden te maken hebt, overleg dan met je werkgever of Arbo-arts.

 

  • Zonnebank en sauna: een verhoogde lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap geeft mogelijk een iets grotere kans op een aangeboren afwijking van het kind. Tot 14 weken zwangerschap kun je daarom beter niet in de sauna of onder de zonnebank gaan. Later in de zwangerschap is het met name de warmte waar een zwangere onwel van kan worden, vooral als je lichaam er niet aan gewend is. De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (een vlekkerige bruine verkleuring van het gezicht) veroorzaken. Dit kan ook gebeuren door langdurig zonnen.