page_active

Centering Preganacy

Groepsbijeenkomsten

Binnen Verloskundigenpraktijk Gouda bieden we ‘Centering Pregnancy’ aan. In de periode van 2014 tot 2018 hebben wij positieve ervaring opgedaan met deze vorm van verloskundige zorg! Om die reden zijn we hier in 2022 weer mee gestart.

Bij deze vorm van verloskundige zorg ontvangen zwangeren de zorg in een groep. De groep bestaat uit ongeveer 12 zwangeren die in dezelfde periode uitgerekend zijn.

Tijdens de groepsbijeenkomsten vinden de medische controles van je zwangerschap plaats. Je hebt hier zelf een grotere rol in dan bij de standaard zorg. Zo meet je zelf je bloeddruk, neem je je gewicht op en beoordeel je je eigen gezondheid. De verloskundige zal de groei van je baarmoeder en baby controleren afgeschermd van de groep.

In de voorbereiding op de komst van je baby zul je allerlei keuzes gaan maken voor de toekomst. Tijdens de groepsbijeenkomsten zullen veel onderwerpen die hiermee te maken hebben aan bod komen. Omdat de groepsbijeenkomsten 2 uur duren is er veel meer tijd om voorlichting te geven dan tijdens de standaard zorg waar de controles slechts 15 minuten duren. (*) Zo is er volop ruimte om ervaringen te delen en professionals te bevragen.

Onze ervaring is dat zwangeren een veel groter gevoel van verbondenheid met elkaar en de verloskundige(n praktijk) ervaren dan bij de standaard zorg, dit bevordert op een positieve manier je gezondheid!

Hier vind je meer informatie over deze vorm van zwangerschapsbegeleiding.

Doe je mee?

Na het (individuele) intakegesprek met de verloskundige zullen 8 groepsbijeenkomsten volgen. De groepsbijeenkomsten zijn van tevoren ingepland, zo weet je goed waar je aan toe bent. Tegen de tijd dat de groepsbijeenkomsten voorbij zijn kom je in de uitgerekende periode, in deze weken zullen nog een aantal individuele controles ingepland worden. Zo maak je ook kennis met de verloskundigen uit je team die je nog niet ontmoet had.

Nadat alle baby’s van de zwangeren uit je groep geboren zijn, is er nog een afsluitende bijeenkomst met de groep.

Geef je op bij je verloskundige of onze assistentes!

 

* Het ontvangen van verloskundige zorg – ook in de vorm van groepsbijeenkomsten – is een recht, je moet zo nodig vrijstelling van je werkzaamheden krijgen om hiervan gebruik te maken.