Onze begeleiding
Een goede voorbereiding
Alles over de bevalling
Thuis of in het ziekenhuis?
Heb je al nagedacht waar jij wilt bevallen? In Nederland hebben we het voordeel dat je kunt kiezen: thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). Als je zwangerschap goed verloopt, maakt het qua veiligheid en uitkomsten niet uit waar je bevalt. Wil je in de vertrouwde omgeving van je eigen huis bevallen, of voel je je prettiger in een ziekenhuis? Kies wat voor jou het beste voelt.
Voor een thuisbevalling is het belangrijk dat je huis lekker warm is en dat vervoer naar het ziekenhuis, indien nodig, goed geregeld kan worden. We helpen je graag om dit samen te beoordelen. Thuis is ook een ideale plek voor een bevalbad als dat je wens is.
Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling, ben je in goede handen bij het Vrouw Kind Centrum in het GHZ. Meer informatie over bevallen in het GHZ vind je hier.
Als het GHZ geen plek heeft, wijken we uit naar een ander ziekenhuis in de regio. Mocht er tijdens je zwangerschap of bevalling een medische indicatie ontstaan, dan is het ziekenhuis de beste plek om te bevallen. We bespreken dit uiteraard met jou.
Benodigdheden voor een thuisbevalling
- 2 emmers en 2 vuilniszakken
- 10 gestreken hydrofieldoeken
- 1 warme omslagdoek of deken voor de baby (wol is handig!)
- 2 metalen kruiken (ook in de zomer!)
- Babymutsje
- 2 thermometers (geen oor- of voorhoofdsthermometers)
- 1 goede lamp
- Kraampakket (ook nodig voor een ziekenhuisbevalling)
- Cordring (ipv navelklem, krijg je van ons)
Cursussen en voorbereiding
Er zijn verschillende cursussen die je kunnen helpen om je goed voor te bereiden op de bevalling. Kijk op onze website voor het cursusaanbod in de regio. Ook onze voorlichtingsavond is een aanrader!
Handige tips voor je bevalling
- Zorg dat je een kraampakket in huis hebt (via je verzekering of los verkrijgbaar bij drogist of apotheek).
- Vanaf 37 weken moet je bed hoger staan, minimaal 80 cm. Je kunt klossen huren bij de thuiszorgwinkel of via je kraamzorgorganisatie.
- Bescherm je bed met een waterdichte molton of matrasbeschermer (vaak inbegrepen in het kraampakket).
- Zet een ziekenhuiskoffer klaar voor een verblijf van twee dagen, zelfs als je thuis wilt bevallen.
- Wil je in een bevalbad bevallen? Zorg dan voor genoeg ruimte rondom het bad en overweeg een dompelpomp om het water af te voeren. Meer informatie over het huren van een bevalbad vind je op www.bevalbaden.nl.
- Verdiep je alvast in de bevalling via deze link: https://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/31/de-bevalling/.
Aanraders om te lezen
- Geboorte vol vertrouwen – Vivian Vietje
- Verlosmoeder – Djanifa Da Conceicao
- De geboortebundel – Nina Pierson
- Mama’en – Nina Pierson
- Vrije geboorte – Anna Myrte Korteweg
- Veilig bevallen – Beatrijs Smulders en Mariël Kroon
- Duik in je weeën – Salomé en J. de Wit

Wat je van ons kunt verwachten
Tijdens de zwangerschap staan we voor je klaar om je goed voor te bereiden op de bevalling. We geven je alle informatie die je nodig hebt en bespreken jouw wensen en eventuele zorgen. Zo zorgen we samen voor een soepele overgang naar de bevalling. Ook vertellen we je precies wanneer je moet bellen als het zover is.
Tijdens de bevalling zijn we aan je zijde om je te begeleiden en te coachen. Continu begeleiding zorgt vaak voor een positievere bevalervaring. Vrouwen die deze ondersteuning krijgen, hebben minder vaak behoefte aan pijnstilling, minder vaak een kunstverlossing of keizersnede, en bevallen sneller! Deze begeleiding kan door ons, je verloskundige, een kraamverzorgende, je partner, of iemand anders die jou een veilig gevoel geeft, worden geboden.
Mocht er een situatie ontstaan waarin de hulp van een gynaecoloog of tweedelijns verloskundige nodig is, dan zorgen we voor een goede en vloeiende overdracht. We werken nauw samen met onze collega’s in het ziekenhuis, wat zorgt voor een laagdrempelige en prettige samenwerking.
Heb je ergens zorgen over? Bespreek dit gerust met ons!