Miskraam
Wat je moet weten
Het verliezen van een kindje is een ingrijpende ervaring die veel emoties met zich meebrengt. Bij ons in de praktijk begrijpen we hoe zwaar deze tijd kan zijn. Wij bieden zorg en begeleiding voor vrouwen en hun partners die door een miskraam gaan, met respect voor hun emoties, wensen en behoeften. Of het nu gaat om medische begeleiding, het bieden van een luisterend oor, of het ondersteunen bij het rouwproces, wij staan voor je klaar. Je staat er niet alleen voor, en wij begeleiden je met warmte en zorg in deze moeilijke periode.
Bloedverlies in de eerste 3 maanden
Bloedverlies in de eerste 16 weken kan je veel zorgen baren, maar weet dat dit vaker voorkomt dan je denkt. Bij 1 op de 5 zwangeren gebeurt het, maar bij de helft van hen stopt het na een paar dagen en verloopt de zwangerschap gewoon verder. Helaas kan het ook het begin van een miskraam zijn.
Kun je een miskraam voorkomen?
Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis, maar helaas niet te voorkomen. Het is goed om te weten dat dit meestal het gevolg is van een chromosoomafwijking bij de bevruchting. Dit betekent dat het kindje niet goed kon groeien. Fysieke inspanningen zoals sporten, vrijen of fietsen hebben hier geen invloed op. Het is belangrijk om te weten dat je niks had kunnen doen om dit te voorkomen.
Symptomen van een miskraam
Een miskraam begint vaak met bloedverlies, gevolgd door buikkrampen en het verliezen van weefsel. Hoewel dit heftig kan zijn, neemt het bloedverlies daarna snel af. Soms ontdek je via een echo dat het hartje niet meer klopt, voordat het bloedverlies begint. Dit kan een aantal weken duren voordat de miskraam vanzelf op gang komt.
Wat te doen bij bloedverlies?
Als je bloedverlies hebt, neem dan altijd contact met ons op. We kunnen je persoonlijk advies geven en eventueel een echo maken om te kijken hoe het met je baby gaat. In sommige gevallen is het ook geruststellend om even af te wachten, maar wij staan klaar om je door deze periode heen te helpen.
Praktische tips bij een miskraam
- Zorg dat je voldoende maandverband in huis hebt voor als het bloedverlies toeneemt.
- Neem, indien mogelijk, vrij van werk om in rust door deze periode heen te gaan. Je gezondheid staat voorop.
- Een warme kruik en paracetamol kunnen helpen tegen de pijn.
- Het kan waardevol zijn om bewust afscheid te nemen. Als je wilt, kun je het vruchtzakje opvangen en bewaren om later te beslissen wat je ermee wil doen. Neem de tijd die jij nodig hebt.
Wanneer contact opnemen?
- Bij hevig bloedverlies waarbij je meerdere maandverbanden per uur nodig hebt.
- Bij duizeligheid of koorts in combinatie met bloedverlies.
- Als je je zorgen maakt, twijfel niet en bel ons.