page_active

Corona

Informatie over het coronavirus m.b.t. de spreekuren, bevalling en het kraambed

Veranderingen vanaf 1 oktober:

Op dit moment kan de zorg gewoon doorgaan zoals we gewend zijn. Met onderstaande maatregelen hopen we er samen met jullie voor te zorgen dat dit zo kan blijven.

Controles tijdens de zwangerschap houden we kort. Controles duren niet langer dan noodzakelijk en niet langer dan 15 minuten. Als achteraf blijkt dat de zwangere of de verloskundige tijdens de controle besmet bleek te zijn met het Coronavirus, is er bij een korte controle minder kans op overdracht van het Corona virus en is preventieve quarantaine niet nodig. Als er meer tijd nodig is om dingen te bespreken dan maken we daar een aparte afspraak voor, dit kan telefonisch of op de praktijk. Je eerstvolgende afspraak gaat door zoals afgesproken.

Verloskundigen en echoscopistes dragen preventief een mondkapjetijdens de spreekuren en ook handschoenenals zij onderzoek bij je doen. We vragen jou ook om een mondkapje te dragen als je naar de praktijk komt.

Kom zoveel mogelijk alleen naar de afspraak. Partners zijn welkom tijdens een echo, bij de 2econtrole afspraak en als er afspraken gemaakt worden over de bevalling. Ook partners dragen een mondkapje. Kinderen zijn helaas niet welkom.

Vanwege de registratieplicht registreren we wie er in het gebouw aanwezig zijn en wie op controle komen.

Alle ruimtes in onze praktijk worden frequent schoongemaakt. Instrumenten worden gedesinfecteerd na gebruik.

Tijdens de bevallingdragen we op het moment dat we binnen de anderhalve meter van jou komen een mondkapje en handschoenen.

In het Groene Hart Ziekenhuis is voldoende capaciteit voor de zorg tijdens de zwangerschap en de bevalling. Er is momenteel 1 InZwangsuite met bad beschikbaar. De andere suites hebben een douche in de badkamer.

Ook in de eerste week na de geboortevan je baby dragen we als we binnen anderhalve meter van jou komen een mondkapje en handschoenen. We stemmen de zorg samen met jou en de kraamverzorgster af, dit gebeurt telefonisch en als we bij je thuis op bezoek komen (meestal 2 bezoeken in de eerste week).

Algemene regels om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan

  • blijf thuis bij klachten en laat je testen
  • houd anderhalve meter afstand
  • was vaak je handen
  • hoesten of niezen doe je in je elleboog
  • vermijd drukte

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus

Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op. Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. We hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. In dat geval vragen we je begrip voor het feit dat je wellicht een voor jou onbekende verloskundige treft. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Vragen? Stel ze gerust!

De zorg voor jou en je baby moet ondanks alle maatregelen vanwege Corona doorgaan. Schroom daarom niet bij vragen of zorgen telefonisch contact op te nemen. We beantwoorden je vragen graag en indien nodig zullen we samen met jou kijken naar passende zorg op dat moment

 

Veel gestelde vragen

 

Moet ik me als zwangere extra zorgen maken?

Nee. De infectie met het nieuwe Coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop en als bij vrouwen die niet zwanger zijn; dit kunnen milde griepklachten zijn of een heviger beloop met een longontsteking. Voor zover bekend is er is geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is en daar dus geen risico vormt voor de baby.

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?

Dat het Coronavirus waarschijnlijk niet overdraagbaar lijkt te zijn in de buik, wil niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is dan namelijk overdraagbaar via de reguliere besmettingsweg (lichamelijk contact en minuscule druppels van hoestende/niezende zieken). Eerder beschreven hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Kan ik borstvoeding geven als ik besmet ben?

Voor zover nu bekend, kunnen besmette kraamvrouwen gewoon borstvoeding geven, mits zij goede hygiënemaatregelen in acht nemen. Het kan daarbij raadzaam zijn om tijdens het voeden de mond en neus af te dekken met bijvoorbeeld een hydrofiele luier, die je vervolgens heet wast. Borstvoeding heeft van nature een grote positieve invloed op het immuunsysteem van pasgeboren baby’s. Het kindje krijgt antistoffen mee, waardoor het weerbaarder is tegen virussen. Ook de antistoffen tegen het Coronavirus, die aangemaakt worden in het lichaam van een met COVID-19 besmette moeder, worden via de borstvoeding doorgegeven aan de baby.

Hoe zit dat in de kraamweek?

De kraamverzorgende zal de adviezen en protocollen van de eigen kraamzorgorganisatie hanteren. De inzet van kraamzorg zal per individuele situatie bekeken worden t.a.v. benodigde zorg en aantal uren. Dit kan dus afwijken van de normale situatie. Voorwaarde is ook dat de kraamverzorgende zich voldoende beschermd kan kleden om bij een besmette kraamvrouw kraamzorg te kunnen geven. Hierbij worden de adviezen van de GGD gevolgd.

Om besmetting van het kraamgezin, de kraamverzorgster of de verloskundige te voorkomen raden we ten zeerste af kraambezoek te ontvangen gedurende de kraamweek. Mochten de zorgverleners na het afsluiten van de kraamweek weer uit beeld zijn, dan kun je er zelf voor kiezen om bezoek te ontvangen mits zijn geen klachten hebben van verkoudheid/griep en zij zich aan de hygiëne maatregelen houden (handen wassen, geen fysiek contact, blijf op afstand). Volg hierin ook de eventueel in tussentijd aangescherpte maatregelen vanuit de Rijksoverheid!

 

Wij hopen zo snel mogelijk weer op onze vertrouwde manier te werken. Tot die tijd hopen wij op jullie begrip en samenwerking.

 

Online tips

Door de huidige maatregelen zijn (zwangerschaps)cursussen, sportlessen en bijeenkomsten afgelast. Juist in een periode waarin er veel gebeurt heb je behoefte aan informatie. Daarom is het zo fijn dat veel (zwangerschaps)cursussen etc nu online worden aangeboden. Hier vind je het aanbod in onze regio.