page_active

Corona

Informatie over het coronavirus m.b.t. de spreekuren, bevalling en het kraambed

In verband met de verspreiding van het coronavirus zien wij ons genoodzaakt verregaande maatregelen te nemen. Deze maatregelen zijn nodig omdat wij zolang mogelijk in staat willen blijven om medisch noodzakelijke zorg te leveren aan diegene die dit nodig hebben.

Daarnaast willen wij er alles aan doen om besmetting met het coronavirus verder te voorkomen.

Hieronder informeren wij je hierover. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media van onze praktijk en het RIVM in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

In élk geval:

Wij vragen jullie om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk te komen maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij zoeken dan samen naar een passende oplossing.

 

Aanpassingen van onze praktijkorganisatie tijdens de coronapandemie

Naar aanleiding van de persconferentie van woensdagavond 6 mei 2020, kunnen wij onze maatregelen ten aanzien van het Corona virus opnieuw iets verruimen.

Na overleg met onze collega’s in de regio zijn wij gezamenlijk tot de volgende afspraken gekomen:

 

De maatregelen die van kracht blijven:

 • Bij binnenkomst je handen desinfecteren met alcohol.
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar je afspraak!
 • Kinderen zijn helaas nog steeds niet welkom op de praktijk.
 • Houd je aan de 1,5 meter afstand.
 • Zie de bijgevoegde checklist. Indien een van de vragen met ja beantwoord wordt, kom dan niet naar de praktijk, maar neem telefonisch contact met ons op.
 • We blijven de intakes en nacontroles telefonisch doen.
 • In het ziekenhuis is kraamvisite na de bevalling niet gewenst. Of kraambezoek na een thuisbevalling of in de kraamweek thuis welkom is, kun je het beste navragen bij het kraambureau waar je je ingeschreven hebt.

Vanaf 1 juli zijn er de volgende veranderingen in onze praktijk:

– partners zijn weer welkom tijdens de consulten;  wel geldt nog steeds de voorkeur om zoveel mogelijk alleen te komen. (kinderen zijn helaas nog niet welkom)
– bij de thuisbevalling mag er naast de partner een extra persoon aanwezig zijn  (in het Groene Hart Ziekenhuis is dat helaas nog niet mogelijk, ook tijdens consulten ‘t liefst alleen komen)
– in het kraambed doen wij nu in principe twee huisbezoeken, de rest van de consulten doen wij telefonisch.

Wij zijn blij met deze verruimingen en hopen hiermee steeds meer naar de ‘normale’ verloskundige zorg terug te kunnen! Tot die tijd, weet dat jullie ons altijd mogen bellen bij vragen, onzekerheden, en klachten. Jullie kunnen veilig bij ons én in het ziekenhuis gezien worden!

 

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus

Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op. Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. We hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. In dat geval vragen we je begrip voor het feit dat je wellicht een voor jou onbekende verloskundige treft. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

 

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk

 • Was regelmatig je handen
 • Hoest of nies in je elleboog
 • Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
 • Was je handen regelmatig met zeep
 • Schud geen handen en begroet mensen niet met kussen
 • Houd sociale afstand

 

Veel gestelde vragen

 

Moet ik me als zwangere extra zorgen maken?

Nee. De infectie met het nieuwe Coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop en als bij vrouwen die niet zwanger zijn; dit kunnen milde griepklachten zijn of een heviger beloop met een longontsteking. Voor zover bekend is er is geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is en daar dus geen risico vormt voor de baby.

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?

Dat het Coronavirus waarschijnlijk niet overdraagbaar lijkt te zijn in de buik, wil niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is dan namelijk overdraagbaar via de reguliere besmettingsweg (lichamelijk contact en minuscule druppels van hoestende/niezende zieken). Eerder beschreven hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Kan ik borstvoeding geven als ik besmet ben?

Voor zover nu bekend, kunnen besmette kraamvrouwen gewoon borstvoeding geven, mits zij goede hygiënemaatregelen in acht nemen. Het kan daarbij raadzaam zijn om tijdens het voeden de mond en neus af te dekken met bijvoorbeeld een hydrofiele luier, die je vervolgens heet wast. Borstvoeding heeft van nature een grote positieve invloed op het immuunsysteem van pasgeboren baby’s. Het kindje krijgt antistoffen mee, waardoor het weerbaarder is tegen virussen. Ook de antistoffen tegen het Coronavirus, die aangemaakt worden in het lichaam van een met COVID-19 besmette moeder, worden via de borstvoeding doorgegeven aan de baby.

Hoe zit dat in de kraamweek?

De kraamverzorgende zal de adviezen en protocollen van de eigen kraamzorgorganisatie hanteren. De inzet van kraamzorg zal per individuele situatie bekeken worden t.a.v. benodigde zorg en aantal uren. Dit kan dus afwijken van de normale situatie. Voorwaarde is ook dat de kraamverzorgende zich voldoende beschermd kan kleden om bij een besmette kraamvrouw kraamzorg te kunnen geven. Hierbij worden de adviezen van de GGD gevolgd.

Om besmetting van het kraamgezin, de kraamverzorgster of de verloskundige te voorkomen raden we ten zeerste af kraambezoek te ontvangen gedurende de kraamweek. Mochten de zorgverleners na het afsluiten van de kraamweek weer uit beeld zijn, dan kun je er zelf voor kiezen om bezoek te ontvangen mits zijn geen klachten hebben van verkoudheid/griep en zij zich aan de hygiëne maatregelen houden (handen wassen, geen fysiek contact, blijf op afstand). Volg hierin ook de eventueel in tussentijd aangescherpte maatregelen vanuit de Rijksoverheid!

 

Wij hopen zo snel mogelijk weer op onze vertrouwde manier te werken. Tot die tijd hopen wij op jullie begrip en samenwerking.

 

Online tips

Door de huidige maatregelen zijn (zwangerschaps)cursussen, sportlessen en bijeenkomsten afgelast. Juist in een periode waarin er veel gebeurt heb je behoefte aan informatie. Daarom is het zo fijn dat veel (zwangerschaps)cursussen etc nu online worden aangeboden. Hier vind je het aanbod in onze regio.