page_active

Coronapandemie

Informatie over het coronavirus m.b.t. de spreekuren, bevalling en het kraambed

In verband met de verspreiding van het coronavirus zien wij ons genoodzaakt verregaande maatregelen te nemen. Deze maatregelen zijn nodig omdat wij zolang mogelijk in staat willen blijven om medisch noodzakelijke zorg te leveren aan diegene die dit nodig hebben.

Daarnaast willen wij er alles aan doen om besmetting met het coronavirus verder te voorkomen.

Hieronder informeren wij je hierover. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media van onze praktijk en het RIVM in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

In élk geval:

Wij vragen jullie om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk te komen maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij zoeken dan samen naar een passende oplossing.

 

Aanpassingen van onze praktijkorganisatie tijdens de coronapandemie

Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, het Groene Hart Ziekenhuis en de kraamzorgorganisaties:

 

Zwangerschap:

 • Alleen de zwangere verwachten wij op het spreekuur. Partners en andere familieleden hebben tijdelijk geen toegang tot de praktijk. Ook geen kinderen mee naar de praktijk.
 • Tussen de 16 -27 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn.
 • Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk, gewicht en de groei van je kind controleren. Dit doen we op verschillende manieren. Zo kunnen we de dag of enkele dagen voor je controleafspraak telefonisch contact opnemen, het kan voorkomen dat dit per email gebeurd, of we besluiten tijdens de controle om je op een later moment terug te bellen om resterende vragen te beantwoorden. Het is heel helpend om de vragen die je wilt stellen op te schrijven voor je controleafspraak uit, op die manier vergeet je niets te vragen en kunnen we vlotter door de vragen heengaan.
 • Medisch noodzakelijke echo’s, dus ook die van de 20-weken echo, blijven staan. Pretecho’s vervallen.
 • Groepsbijeenkomsten, zoals de informatieavonden en NIPT-bijeenkomsten worden afgelast.

 

Bevalling:

 • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor thuis- of een ziekenhuis bevalling blijft, tenzij het medisch noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.Het is een serieus advies om, in geval van een ongecompliceerde zwangerschap, de keuze voor een thuisbevalling te overwegen. Je kunt je voorstellen dat thuis bevallen voor mensen die niet besmet zijn, een veiliger alternatief kan zijn dan een poliklinische bevalling. In het ziekenhuis is de kans op besmetting immers groter dan in je eigen, niet-besmette omgeving. Niet-acute zorg (o.a. bevallen in het ziekenhuis zonder medische reden) zal in geval van capaciteitsproblemen minder prioriteit krijgen in het ziekenhuis, dus waar medisch verantwoord leveren we deze zorg buiten de ziekenhuizen om. Naast het heroverwegen van een thuisbevalling is het in ieder geval goed om te realiseren dat de kans bestaat dat je niet in het ziekenhuis van je eerste keuze terecht kan vanwege capaciteitsproblematiek.
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar 1 begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.
 • Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis of wanneer je na de bevalling weer naar huis gaat vragen we je zeer terughoudend te zijn in het ontvangen van kraambezoek. Je kraamverzorgster kan je hierin adviseren. Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Medicinale pijnstilling zoals de ruggenprik zal de komende tijd minder goed beschikbaar gaan zijn. De anaesthesisten zijn erg druk met de zorg voor patiënten met Corona. Dit betekent dat pijnstilling tijdens de bevalling nu geen prioriteit heeft. Er is in het Groene Hartziekenhuis de mogelijkheid op pethidine tijdens de bevalling, en ook thuis zijn er nog alternatieve mogelijkheden zonder medicatie..

 

Kraambed:

 • Kraamvisites doen wij ook telefonisch of via beeldbellen, tenzij er redenen zijn om persoonlijk langs te komen. Dit kan zowel op verzoek van jou of van je kraamverzorgende. We komen ook langs om de hielprik uit te voeren.
 • De 6 weken nacontrole doen we ook telefonisch.


CORONA Team

Voor de acute zorg is er in samenwerking met alle verloskundigenpraktijken in de regio een zogenaamd Coronateam gestart. Dit hebben we gedaan om zo min mogelijk verloskundigen risico op besmetting te laten lopen om daarmee de verloskundige zorg te kunnen blijven garanderen en draaiende te houden. Het Coronateam bestaat uit speciaal aangewezen verloskundigen die de zwangeren, barenden en kraamvrouwen in de gehele regio met een (verdenking op) een Coronabesmetting van verloskundige zorg zullen voorzien. Mocht je als Coronapatiënt met spoed hulp nodig hebben in het geval van een complicatie of de bevalling, dan kan het zijn dat er dus een voor jou onbekende verloskundige naar je toe komt. Deze verloskundige zal voor jou de afweging maken welke zorg er noodzakelijk is en zal bij een huisbezoek de nodige beschermende en isolerende maatregelen nemen voor zichzelf. Zij houdt nauw contact met de verloskundige van je eigen praktijk, om de zorg zo goed mogelijk af te stemmen. Op de website van InZwang kun je kijken wie de huidige verloskundigen van dit team zijn.

 

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus

Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op. Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. We hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. In dat geval vragen we je begrip voor het feit dat je wellicht een voor jou onbekende verloskundige treft. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

 

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk

 • Was regelmatig je handen
 • Hoest of nies in je elleboog
 • Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
 • Was je handen regelmatig met zeep
 • Schud geen handen en begroet mensen niet met kussen
 • Houd sociale afstand

 

Veel gestelde vragen

 

Moet ik me als zwangere extra zorgen maken?

Nee. De infectie met het nieuwe Coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop en als bij vrouwen die niet zwanger zijn; dit kunnen milde griepklachten zijn of een heviger beloop met een longontsteking. Voor zover bekend is er is geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is en daar dus geen risico vormt voor de baby.

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?

Dat het Coronavirus waarschijnlijk niet overdraagbaar lijkt te zijn in de buik, wil niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is dan namelijk overdraagbaar via de reguliere besmettingsweg (lichamelijk contact en minuscule druppels van hoestende/niezende zieken). Eerder beschreven hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Kan ik borstvoeding geven als ik besmet ben?

Voor zover nu bekend, kunnen besmette kraamvrouwen gewoon borstvoeding geven, mits zij goede hygiënemaatregelen in acht nemen. Het kan daarbij raadzaam zijn om tijdens het voeden de mond en neus af te dekken met bijvoorbeeld een hydrofiele luier, die je vervolgens heet wast. Borstvoeding heeft van nature een grote positieve invloed op het immuunsysteem van pasgeboren baby’s. Het kindje krijgt antistoffen mee, waardoor het weerbaarder is tegen virussen. Ook de antistoffen tegen het Coronavirus, die aangemaakt worden in het lichaam van een met COVID-19 besmette moeder, worden via de borstvoeding doorgegeven aan de baby.

Hoe zit dat in de kraamweek?

De kraamverzorgende zal de adviezen en protocollen van de eigen kraamzorgorganisatie hanteren. De inzet van kraamzorg zal per individuele situatie bekeken worden t.a.v. benodigde zorg en aantal uren. Dit kan dus afwijken van de normale situatie. Voorwaarde is ook dat de kraamverzorgende zich voldoende beschermd kan kleden om bij een besmette kraamvrouw kraamzorg te kunnen geven. Hierbij worden de adviezen van de GGD gevolgd.

Om besmetting van het kraamgezin, de kraamverzorgster of de verloskundige te voorkomen raden we ten zeerste af kraambezoek te ontvangen gedurende de kraamweek. Mochten de zorgverleners na het afsluiten van de kraamweek weer uit beeld zijn, dan kun je er zelf voor kiezen om bezoek te ontvangen mits zijn geen klachten hebben van verkoudheid/griep en zij zich aan de hygiëne maatregelen houden (handen wassen, geen fysiek contact, blijf op afstand). Volg hierin ook de eventueel in tussentijd aangescherpte maatregelen vanuit de Rijksoverheid!

 

Wij hopen zo snel mogelijk weer op onze vertrouwde manier te werken. Tot die tijd hopen wij op jullie begrip en samenwerking.

 

Online tips

Door de huidige maatregelen zijn (zwangerschaps)cursussen, sportlessen en bijeenkomsten afgelast. Juist in een periode waarin er veel gebeurt heb je behoefte aan informatie. Daarom is het zo fijn dat veel (zwangerschaps)cursussen etc nu online worden aangeboden. Hier vind je het aanbod in onze regio.