page_active

Corona

Informatie over het coronavirus m.b.t. de spreekuren, bevalling en het kraambed

Helaas zitten we in een nieuwe Corona piek. Gelukkig zijn de meeste van onze medewerkers inmiddels volledig gevaccineerd en ook een groot gedeelte van de zwangeren.

 • Uit al het onderzoek dat tot nu toe gedaan is, blijkt dat vaccineren in de zwangerschap veilig is. Wij adviseren dan ook iedereen die dit nog niet gedaan heeft om het als nog te laten doen. Dit om ernstige gezondheidsklachten bij jezelf te voorkomen en daardoor mogelijke risico’s voor de baby te beperken.
 • Alle controles zullen gewoon doorgaan op de praktijk volgens het normale controle spreekuur.
 • Onze praktijk telt als een openbare ruimte. Wij vragen jullie daarom tijdens een bezoek aan onze praktijk een mondkapje te dragen.
 • Elke zwangere mag 1 persoon meenemen naar de controles op het spreekuur, dit mag je kind zijn of je partner of iemand anders die je ondersteunt.
 • Verloskundigen en echoscopistes dragen preventief een mondkapje tijdens het spreekuur, je bevalling en de kraamvisites.
 • Zelf hoef je tijdens je bevalling geen mondkapje te dragen.
 • Bij een thuisbevalling is er naast je partner, indien gewenst, een extra persoon naast de zorgverleners welkom om je te ondersteunen. In het ziekenhuis is dit helaas niet toegestaan.

 

Algemene regels om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan:

 • blijf thuis bij klachten en laat je testen
 • houd anderhalve meter afstand
 • was vaak je handen
 • hoesten of niezen doe je in je elleboog
 • vermijd drukte

 

Vragen? Stel ze gerust!

De zorg voor jou en je baby moet ondanks alle maatregelen vanwege Corona doorgaan. Schroom daarom niet bij vragen of zorgen telefonisch contact op te nemen. We beantwoorden je vragen graag en indien nodig zullen we samen met jou kijken naar passende zorg op dat moment.

 

Veel gestelde vragen

 

Moet ik me als zwangere extra zorgen maken?

Nee. De infectie met het nieuwe Coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop en als bij vrouwen die niet zwanger zijn; dit kunnen milde griepklachten zijn of een heviger beloop met een longontsteking. Voor zover bekend is er is geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is en daar dus geen risico vormt voor de baby.

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?

Dat het Coronavirus waarschijnlijk niet overdraagbaar lijkt te zijn in de buik, wil niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is dan namelijk overdraagbaar via de reguliere besmettingsweg (lichamelijk contact en minuscule druppels van hoestende/niezende zieken). Eerder beschreven hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Kan ik borstvoeding geven als ik besmet ben?

Voor zover nu bekend, kunnen besmette kraamvrouwen gewoon borstvoeding geven, mits zij goede hygiënemaatregelen in acht nemen. Het kan daarbij raadzaam zijn om tijdens het voeden de mond en neus af te dekken met bijvoorbeeld een hydrofiele luier, die je vervolgens heet wast. Borstvoeding heeft van nature een grote positieve invloed op het immuunsysteem van pasgeboren baby’s. Het kindje krijgt antistoffen mee, waardoor het weerbaarder is tegen virussen. Ook de antistoffen tegen het Coronavirus, die aangemaakt worden in het lichaam van een met COVID-19 besmette moeder, worden via de borstvoeding doorgegeven aan de baby.

Hoe zit dat in de kraamweek?

De kraamverzorgende zal de adviezen en protocollen van de eigen kraamzorgorganisatie hanteren. De inzet van kraamzorg zal per individuele situatie bekeken worden t.a.v. benodigde zorg en aantal uren. Dit kan dus afwijken van de normale situatie. Voorwaarde is ook dat de kraamverzorgende zich voldoende beschermd kan kleden om bij een besmette kraamvrouw kraamzorg te kunnen geven. Hierbij worden de adviezen van de GGD gevolgd.

Om besmetting van het kraamgezin, de kraamverzorgster of de verloskundige te voorkomen raden we ten zeerste af kraambezoek te ontvangen gedurende de kraamweek. Mochten de zorgverleners na het afsluiten van de kraamweek weer uit beeld zijn, dan kun je er zelf voor kiezen om bezoek te ontvangen mits zijn geen klachten hebben van verkoudheid/griep en zij zich aan de hygiëne maatregelen houden (handen wassen, geen fysiek contact, blijf op afstand). Volg hierin ook de eventueel in tussentijd aangescherpte maatregelen vanuit de Rijksoverheid!

Vaccineren tijdens je zwangerschap en /of het geven van borstvoeding

De beroepsverenigingen in de geboortezorg hebben op 22 april jl. laten weten dat ook zwangere vrouwen zich veilig kunnen laten vaccineren tegen COVID-19, het coronavirus.

Eerder was het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met bijvoorbeeld onderliggende ernstige aandoeningen te laten vaccineren. Dit advies is herzien na grootschalig onderzoek in onder andere de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten zijn 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Pfizer of Moderna zonder noemenswaardige bijwerkingen. Daarom wordt ook in Nederland geadviseerd om zwangere vrouwen met Pfizer of Moderna te laten vaccineren. Jekrijgt, net als andere mensen tussen de 18-60 jaar, van de GGD een uitnodiging om je te laten vaccineren.

Bij voorkeur wordt er na de eerste drie maanden van de zwangerschap gevaccineerd, hoewel men er nu vanuit gaat dat ook vaccineren in de eerste drie maanden zou kunnen. Toekomstige studies moeten deze veiligheid nog definitief bevestigen.

Ook ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

Heb je vragen over vaccineren? Bekijk dan veelgestelde vragen op deverloskundige.nl of stel ze aan ons!

 

Wij hopen zo snel mogelijk weer op onze vertrouwde manier te werken. Tot die tijd hopen wij op jullie begrip en samenwerking.

 

Online tips

Door de huidige maatregelen zijn (zwangerschaps)cursussen, sportlessen en bijeenkomsten afgelast. Juist in een periode waarin er veel gebeurt heb je behoefte aan informatie. Daarom is het zo fijn dat veel (zwangerschaps)cursussen etc nu online worden aangeboden. Hier vind je het aanbod in onze regio.