Het plaatsen van een spiraal door de verloskundige

Terug naar pagina Kraambed

Anticonceptie consult
Iedere vrouw is anders wat betreft lichaam en wensen. Daarom is het goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.  Dit gesprek vindt plaats tijdens een apart anticonceptiespreekuur of gecombineerd met de nacontrole 6 weken na de bevalling. In sommige gevallen kan dit gesprek ook telefonisch plaatsvinden.

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voor het hormoonvrije spiraaltje (T-Safe) of het hormoonhoudende spiraaltje (Mirena) voorschrijven.

Spiraalplaatsing
Voor de spiraalplaatsing bij ons neem je zelf het spiraaltje mee. Het is belangrijk dat je zeker weet dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op.

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol 500mg of één ibuprofen 200mg in te nemen.

Een spiraaltje kan vanaf 8 weken na de bevalling worden geplaatst. Geef je nog borstvoeding of heb je een keizersnede gehad, dan is het beter te wachten met plaatsing tot 10-12 weken na de bevalling. Indien je nog nooit bevallen bent, verwijzen wij je naar je eigen huisarts.

Nacontrole
6 Weken na de plaatsing is er een contact moment mogelijk. Dit kan via de mail, telefonisch of voor een afspraak voor een controle echo. Verder kun je altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Spiraal verwijderen
Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kun je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.
 
Hormoonvrij en hormoonhoudend spiraal
Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena).

Hormoonvrij spiraal
Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden.

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen. Raadpleeg de T-Safe website voor een overzicht van de bijwerkingen.

Het T-Safe spiraaltje kan bij ons op de praktijk geplaatst worden. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een recept het T-Safe spiraaltje af te halen bij de apotheek. Het T-Safe spiraaltje kost €69,-

Hormoonhoudend spiraal
Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van hormoon en doordat het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Het Mirena spiraaltje is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kun je de Mirena ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena voor een overzicht van de bijwerkingen

Het Mirena spiraaltje dien je met een recept af te halen bij de apotheek. Het Mirena spiraaltje kost ongeveer €170, -

De kosten voor een spiraaltje zul je dus zelf moeten betalen, als je niet aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekeraar in welke gevallen je vergoeding voor een spiraaltje krijgt.

Kosten plaatsing  2017
De kosten van het plaatsen van een spiraaltje worden (nog) niet standaard vergoed door iedere zorgverzekeraar en dien je eerst zelf te betalen. Je ontvangt van ons een factuur, die je kunt indienen bij jouw zorgverzekering om te kijken of je het bedrag eventueel vergoed krijgt. 

Plaatsing spiraaltje €  58,86 (mogelijk vergoed)
Poging tot plaatsen spiraaltje €  25,00 (niet vergoed)
Spiraaltje verwijderen €  25,00 (niet vergoed)
Echo controle 6 weken na de plaatsing € 25,00 (niet vergoed)

Wij zijn genoodzaakt € 25,00 in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 24 uur van te voren afgezegd worden of voor afspraken die niet worden nagekomen.

Deze prijzen zijn exclusief het spiraaltje. Voor actuele prijzen zie de website (T-Safe, Mirena) of informeer bij je plaatselijke apotheek.

Afspraak spiraal plaatsing maken
Voor een afspraak kun je een mail sturen naar spiralenverloskundigen@gmail.com of onze assistentes bellen op: 0182-580799

Nuttige Website
www. thuisarts.nl/anticonceptie

Vergoeding plaatsing spiraal door verloskundigen
Zilveren Kruis > wel vergoeding in 2017
VGZ > wel vergoeding in 2017
CZ > geen vergoeding in 2017
Menzis > geen vergoeding in 2017, wel in 2018
Multizorg > geen vergoeding in 2017

Plaatsing door huisarts
Plaatsing van een spiraal door je huisarts wordt altijd vergoed, alleen is er dan geen echo mogelijk. Mocht de huisarts je 6 weken na de plaatsing voor een echo sturen naar de gynaecoloog, dan kan dit ten koste gaan van je eigen risico.
Een echo bij ons kost 25 euro om te kijken of de spiraal goed zit. Bij een ongecompliceerde plaatsing is een echo direct na het plaatsen of 6 weken na de plaatsing niet noodzakelijk.

Plaatsing door gynaecoloog
Bij plaatsing van een spiraal door de gynaecoloog wordt een bedrag van +- 150 euro in rekening gebracht, dit kan mogelijk van je eigen risico afgaan of niet standaard vergoed worden.

De kosten van de spiraal zelf worden in beide gevallen niet standaard vergoed, tenzij je uitgebreid verzekerd bent.
logovpg.jpg

ANTJE
T 0182 527251
M 06 51372250


CAATJE
T 0182 550773
M 06 22351585


NEELTJE
T 0182 513594
M 06 22858585

ADRES
Ronsseweg 3b
2803 ZA Gouda


PARKEREN
Onze praktijk bevindt zich in het parkeergebied voor dagkaart en vergunninghouders.parkeerbord.jpg
Op de plattegrond is te zien waar je gratis kunt parkeren als je onze praktijk bezoekt.
plattegrond

TELEFONISCH SPREEKUUR
ma  t/m do: 8.30 - 12.30
ma: 18.00 - 21.00
Antje: 0182 527251
Caatje: 0182 550773
Neeltje: 0182 513594

HET GROENE HART ZIEKENHUIS
bel je als je ons op het vaste
en mobiele nummer niet kunt
bereiken. T 0182 505050

EMAIL
mail@verloskundigenpraktijkgouda.nl
let op: het duurt soms enkele dagen voor je email wordt beantwoord. Gebruik dit email-adres dus alleen voor niet dringende zaken
Voor medische of zorginhoudelijke vragen graag bellen naar het vaste nummer en bij spoed naar het mobiele nummer.