Leefstijladviezen in de zwangerschap

terug naar pagina Zwanger


Roken
: stop met roken. Het kind krijgt minder zuurstof door het (mee-)roken van de moeder. De doorbloeding van de placenta vermindert, waardoor het kind minder goed kan groeien en vaker te vroeg wordt geboren. Tijdens de eerste levensjaren heeft een kind, waarvan de moeder gerookt heeft in de zwangerschap, meer last van ziekte aan de luchtwegen. Wiegendood komt vaker voor in gezinnen waar gerookt wordt.
lees meer
 
Alcohol: gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap geeft een grotere kans op aangeboren afwijkingen van het centraal zenuwstelsel, het hart, de nieren en het gezicht. Daarom wordt het gebruik van alcohol afgeraden vanaf de bevruchting tot en met de borstvoedingsperiode. 

Drugs: gebruik van harddrugs in de zwangerschap kan ernstige complicaties geven bij het kind. Ook softdrugs geven een gezondheidsrisico voor het kind, en het versterkt de schadelijke werking van andere genotsmiddelen zoals alcohol. Zowel hard- als softdrugs worden ontraden in de zwangerschap. 

Medicijnen: alleen in overleg met de arts gebruiken. Overleg met de verloskundige over het gebruik van zelfzorgmedicatie. Verdoving bij de tandarts kan geen kwaad.
 
Mondverzorging: blijf je tanden goed poetsen en ga zo nodig naar een mondhygiëniste. In de zwangerschap ben je gevoeliger voor ontstoken tandvlees. 

Sporten: blijf sporten zoals je gewend bent, mits je lichaam dit aankan. Vaak zul je merken dat je het beter volhoudt in een lager tempo. Liever geen sporten waarbij de kans bestaat iets tegen je buik te krijgen. Duiken wordt ontraden.
 
Schadelijke stoffen en straling: probeer in de zwangerschap contact met de volgende stoffen zo veel mogelijk te vermijden: verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend. Röntgenonderzoek, indien echt noodzakelijk, kan wanneer de buik afgeschermd wordt. 

Energy drank: wordt afgeraden in de zwangerschap vanwege de grote hoeveelheid cafeïne die er in zit en omdat het vitamine A bevat.

Listeria en toxoplasmose: naast de voedingsadviezen om listeria of toxoplasmose te voorkomen (zie ‘voeding’) is algemene hygiëne van belang, met name na contact met (jonge) dieren ( zoals op een kinderboerderij), na het werken in de tuin, en bij het verschonen van de kattenbak. 

Sexualiteit: de beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van het hebben van gemeenschap. Een miskraam of beschadiging van het kind kan niet hierdoor worden veroorzaakt.
 
Stemmingswisselingen: door alle zwangerschapshormonen is het heel normaal dat je last hebt van stemmingswisselingen. Je lichaam werkt namelijk hard aan de ontwikkeling van je kind. Soms kun je daardoor zomaar in tranen uitbarsten, je ontzettend moe voelen of juist heel snel boos worden. Zorg dat je voldoende aan je rust toekomt. 

Werk: sommige werkomstandigheden kunnen zowel fysiek als geestelijk belastend zijn. Luister goed naar je eigen lichaam, doe indien nodig een stapje terug, of werk in een iets rustiger tempo. Werk waarin je wordt blootgesteld aan trillingen, straling, chemische stoffen of infecties, is niet bevorderlijk voor de gezondheid tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor fysiek zwaar werk en onregelmatige werktijden. Als je met zulke werkomstandigheden te maken hebt, overleg dan met je werkgever of arbo arts.

Zonnebank en sauna: een verhoogde lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap geeft mogelijk een iets grotere kans op een aangeboren afwijking van het kind. Tot 14 weken zwangerschap kun je daarom beter niet in de sauna gaan of onder de zonnebank. Later in de zwangerschap is het met name de warmte waar een zwangere onwel van kan worden, vooral als je lichaam er niet aan gewend is.
De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (een vlekkerige bruine verkleuring van het gezicht) veroorzaken. Dit kan ook gebeuren door langdurig zonnen.

Tenslotte: geniet van je zwangerschap!
logovpg.jpg

ANTJE
T 0182 527251
M 06 51372250


CAATJE
T 0182 550773
M 06 22351585


NEELTJE
T 0182 513594
M 06 22858585

ADRES
Ronsseweg 3b
2803 ZA Gouda


PARKEREN
Onze praktijk bevindt zich in het parkeergebied voor dagkaart en vergunninghouders.parkeerbord.jpg
Op de plattegrond is te zien waar je gratis kunt parkeren als je onze praktijk bezoekt.
plattegrond

TELEFONISCH SPREEKUUR
ma  t/m do: 8.30 - 12.30
ma: 18.00 - 21.00
Antje: 0182 527251
Caatje: 0182 550773
Neeltje: 0182 513594

HET GROENE HART ZIEKENHUIS
bel je als je ons op het vaste
en mobiele nummer niet kunt
bereiken. T 0182 505050

EMAIL
mail@verloskundigenpraktijkgouda.nl
let op: het duurt soms enkele dagen voor je email wordt beantwoord. Gebruik dit email-adres dus alleen voor niet dringende zaken
Voor medische of zorginhoudelijke vragen graag bellen naar het vaste nummer en bij spoed naar het mobiele nummer.