Gebruik van visolie in de zwangerschap

terug naar pagina Zwanger

Rondom het gebruik van visolie capsules tijdens de zwangerschap bestaat nog veel onduidelijkheid. Er is nog geen eenduidig standpunt rondom het gebruik van visolie capsules als er geen vis wordt gegeten.
Om toch meer duidelijkheid te krijgen rondom het gebruik van visolie capsules onderstaande achtergrondinformatie en adviezen. 

De ontwikkeling van ongeboren kinderen is gebaat bij een goede voorziening met omega-3-vetzuren. Het staat nog ter discussie of zwangere vrouwen gebaat zijn bij het slikken van extra van deze vetzuren.
Aanvulling van de voeding met EPA/DHA-supplementen of meer vette vis, levert hogere gehaltes op in het bloed. Hiervan zijn nog geen duidelijke effecten aangetoond op de groei en ontwikkeling van de baby.
Wel zijn er enkele aanwijzingen voor een gunstig effect op het geheugen van de moeder en een kleinere kans op depressiviteit. Deze effecten zijn echter niet in alle studies gevonden.

Met name EPA en DHA spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het gezichtsvermogen en het zenuwstelsel.

Het effect op de lange termijn is echter nog niet duidelijk. Wanneer de moeder normaal en gevarieerd eet, bevat borstvoeding voldoende omega-3-vetzuren. Aanvulling van de voeding met EPA/DHA-supplementen of meer vette vis, levert hogere gehaltes op in de moedermelk. Hiervan zijn echter nog geen duidelijke effecten aangetoond op de groei en ontwikkeling van de baby.

ADVIES:
- 2x week gebruik maken van vette vis;
o vette vissoorten bevatten van nature meer dan 10% vet. Te denken aan: makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines en forel.
o Matig vette vis bevat 2- 10% vet. Te denken aan: baars, schar, tong, tonijn, zeewolf en zeeduivel.
o Magere vis bevat 0-2% vet. Te denken aan kabeljauw, schelvis, wijting, koolvis.

Wees bij het gebruik van roofvis echter attent op het feit dat deze zeer goed verhit moeten worden of anders niet gegeten mag worden tijdens de zwangerschap.

Vissticks, lekkerbekje, kibbeling of gefrituurde inktvis zijn vooral vet door de manier waarop ze zijn bereid. Ze bevatten maar weinig EPA en DHA en worden om deze reden dan ook niet geadviseerd.

- Mocht dit niet haalbaar zijn dan kan gebruik worden gemaakt van het smeren van halvarine verrijkt met omega -3 vetzuren. Te denken aan Bleu Band halvarine, AH omega 3, Becel omega 3. Besmeer dan 4 sneetjes brood voor de aanbevolen hoeveelheden.
- Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van walnoten of avocado.
- Het gebruik van visolie capsules wordt nog niet actief geadviseerd, echter mocht iemand toch persoonlijk besluiten gebruik te willen maken van visoliecapsules dan dien je er attent op te zijn dat er alleen maar Omega 3 aan toegevoegd is. Gebruik tevens niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden ivm eventuele schadelijke stoffen in de capsules.

Bron:
Voedingscentrum
Voorlichtingsbureau margarine, vetten en oliën
logovpg.jpg

ANTJE
T 0182 527251
M 06 51372250


CAATJE
T 0182 550773
M 06 22351585


NEELTJE
T 0182 513594
M 06 22858585

ADRES
Ronsseweg 3b
2803 ZA Gouda


PARKEREN
Onze praktijk bevindt zich in het parkeergebied voor dagkaart en vergunninghouders.parkeerbord.jpg
Op de plattegrond is te zien waar je gratis kunt parkeren als je onze praktijk bezoekt.
plattegrond

TELEFONISCH SPREEKUUR
ma  t/m do: 8.30 - 12.30
ma: 18.00 - 21.00
Antje: 0182 527251
Caatje: 0182 550773
Neeltje: 0182 513594

HET GROENE HART ZIEKENHUIS
bel je als je ons op het vaste
en mobiele nummer niet kunt
bereiken. T 0182 505050

EMAIL
mail@verloskundigenpraktijkgouda.nl
let op: het duurt soms enkele dagen voor je email wordt beantwoord. Gebruik dit email-adres dus alleen voor niet dringende zaken
Voor medische of zorginhoudelijke vragen graag bellen naar het vaste nummer en bij spoed naar het mobiele nummer.