Gezonde voeding in de zwangerschap

terug naar pagina Zwanger

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om een gezonde voeding te gebruiken. Eten voor 2 is helemaal niet nodig, maar er zijn wel belangrijke aandachtspunten die op de website uiteen worden gezet.

Wat is gezonde voeding tijdens zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap is het aan te raden om gebruik te maken van en gezond dagmenu. Deze bestaat uit 3 hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en warme maaltijd, waarbij tevens ruimte is voor tussendoortjes.
Voor het maken van de juiste keuze kan je gebruik maken van onderstaande hoeveelheden.

Richtlijn voor wat je dagelijks nodig hebt:
• 6 sneetjes bruin of volkoren brood
• 4 opscheplepels aardappelen, rijst, pasta of andere graansoort (200 gram)
• 200 gram groente en/ of rauwkost
• 2 stuks fruit (200 gram)
• 450 ml melk(producten) zoals melk, karnemelk, yoghurt, kwark eventueel vervangen door sojamelkproducten
• 125 gram vlees, vis, kip of een vleesvervanger
• 1,5 plak kaas en 1,5 plak vleeswaren
• 30 gram halvarine – op alle boterhammen dun besmeerd
• 15 gram(1 eetlepel) bak- en braadvet zoals vloeibare margarine of olie
• 1,5-2 liter vocht – bij voorkeur water, thee of koffie zonder suiker (incl. melkproducten)

Bovenstaande hoeveelheden kunnen variëren van persoon tot persoon.
Goede variatie is van groot belang en zorgt ervoor dat alle belangrijke voedingsstoffen bij moeder en kind binnenkomen. Zorg voor voldoende variatie in groente en fruit, maar ook in vlees, vleesvervangers en kies vaker voor vis. Kies voor de melkproducten, kaas en vleeswaren ook eens voor de minder vette variant.

Bij het gebruik van een vegetarische voeding dien je extra alert te zijn op voldoende ijzer (groente, noten, aardappelen, ontbijtgranen en volkorenbrood en sommige vleesvervangers) en vitamine B12 (in zuivel en sommige vleesvervangers) in de voeding.

Zwangerschap en overgewicht
Uit onderzoek is gebleken dat zwangeren met een gezonde BMI minder risico lopen op zwangerschapscomplicaties dan zwangeren met een verhoogde BMI.
Gemiddeld komt een vrouw 10-15 kg aan gedurende de zwangerschap. Het streven is een minimale gewichtstoename van 6 kg. Dit is mede afhankelijk van het gewicht voor de zwangerschap.
Mocht je vragen of problemen hebben met je gewicht, overleg dan met je verloskundige of diëtist voor meer informatie en/ of begeleiding.

Zwangeren die willen afvallen, kunnen daar beter mee wachten tot na de bevalling. Als je lijnt, komen daarbij afvalstoffen vrij die niet goed zijn voor de baby. Deze afvalstoffen kunnen ook via de moedermelk bij de baby terechtkomen. Indien je borstvoeding geeft mag je langzaam (maximaal 0.5 kg per week) afvallen.

Bij voedingsgerelateerde problemen of ziekten, kan begeleiding van een diëtist nodig zijn. Bijvoorbeeld bij zwangerschapsdiabetes, obstipatie, ijzergebreksanemie of hypertensie. Je verloskundige kan je hierover meer vertellen.

Extra aandacht voor:
- Foliumzuur (vitamine B11) suppletie in de vorm van tabletten van 0.4 of 0,5 mg. Vanaf het moment dat zwangerschap gewenst is (minimaal 4 weken voor de zwangerschap) tot 10-12 weken na conceptie. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van het zenuwstelsel dat vanaf de eerste dag na conceptie wordt aangelegd. Met voldoende foliumzuur verklein je de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte.
- Vitamine D: neem extra 10 microgram vitamine D per dag. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Vitamine D is nodig voor een goede bot-opbouw van je kind. Tevens helpt voldoende vitamine D tegen vermoeidheid en depressieve klachten bij jezelf.
- Vette vis: Eet twee keer per week vis waarvan minimaal één-keer vette vis zoals makreel, sardines, zalm en ansjovis. Vis uit de diepvries, blik of vers gekocht bij de visboer zijn geen probleem. De omega-3-vetzuren in vis zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel en de zintuigen van het kindje.

Het gebruik van de volgende voedingsmiddelen wordt afgeraden:
- rauwe schaal- en schelpdieren.
- sushi met rauwe vis.
- roofvissen (zwaardvis, tonijn, haai, koningsmakreel). Tonijn uit blik is geen probleem.
- rauwe producten geven kans op besmetting met de listeria bacterie die erg schadelijk voor de baby kan zijn.
- gerookte kant-en-klare vis uit de koeling (gerookte zalm, paling) zowel vacuümverpakt als andere soort verpakking mogen niet gebruikt worden.

- IJzer: Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld door volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit, want dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op. Zo verklein je de kans op bloedarmoede door ijzergebrek tijdens de zwangerschap.
extra informatie over ijzerrijke voeding in de zwangerschap.

Let op met:
- Cafeïne: wees zuinig met koffie, thee en cola. Gebruik maximaal 300 mg cafeïne per dag. Dit zijn ruim 3 kopjes koffie(150ml), maximaal 12 glazen cola. De laatste bevat echter veel suikers, dus wees hier zeer matig mee, ook wanneer je borstvoeding geeft. Wel kun je cafeïne vrije koffie, kruidenthee, rooibosthee en groene thee gebruiken. Gebruik geen energiedrankjes. Door cafeïne wordt de baby onrustig.

- Vermijd rauwe voedingsmiddelen: vlees zoals biefstuk, tartaar, carpaccio.
- vleeswaren filet american, ossenworst, rosbief, rauwe ham, salami, chorizo, cervelaat, theeworst (Kan wel gegeten worden, mits goed doorbakken of ingevroren voor minimaal 2 dagen bij -12 graden. De parasiet Toxoplasma gondii wordt dan gedood)
- rauwe groenten goed wassen.
- zachte kaas van rauwe melk (niet gebruiken wanneer er “au lait cru” op de verpakking staat)

- Vitamine A: Gebruik maximaal 1x een leverproduct als beleg per dag en vermijd voedingsmiddelen die verrijkt zijn met vitamine A zoals vruchtensappen. Teveel vitamine A is schadelijk voor de baby. Lever bevat veel vitamine A.

- Drop: Beperk de inname van drop tot enkele dropjes per dag. Het bestanddeel zoethoutwortelextract in drop (en sommige kruidenthee zoals sterrenmix) houdt vocht vast en kan de bloeddruk verhogen.
- Gebruik maximaal 1-2 glaasjes zoethoutthee per dag.

Wees daarnaast attent op:
• Niet dagelijks gebruik van de kruiden; fenegriek, nigelle, moederkruid, senna, en meidoorn.
• Beperk het gebruik van venkel, salie, dragon, anijs, basilicum, pesto en kaneel
• Neem niet te veel rabarber;
• Venkelthee en anijsthee
• Gebruik geen pimba ofwel kalebaskalk tegen misselijkheid

We hopen je voldoende te hebben geïnformeerd.

Bij vragen of problemen neem dan contact op met je verloskundige en/ of diëtist.
Zij kunnen je verder helpen en begeleiden bij je vraag.

Diëtistenpraktijk Katinka de Nennie
Tekst opgesteld door Katinka de Nennie, (kinder)diëtist
T: 06-24767756
E: katinka@dietistdenennie.nl
I: www.dietistdenennie.nl
logovpg.jpg

ANTJE
T 0182 527251
M 06 51372250


CAATJE
T 0182 550773
M 06 22351585


NEELTJE
T 0182 513594
M 06 22858585

ADRES
Ronsseweg 3b
2803 ZA Gouda


PARKEREN
Onze praktijk bevindt zich in het parkeergebied voor dagkaart en vergunninghouders.parkeerbord.jpg
Op de plattegrond is te zien waar je gratis kunt parkeren als je onze praktijk bezoekt.
plattegrond

TELEFONISCH SPREEKUUR
ma  t/m do: 8.30 - 12.30
ma: 18.00 - 21.00
Antje: 0182 527251
Caatje: 0182 550773
Neeltje: 0182 513594

HET GROENE HART ZIEKENHUIS
bel je als je ons op het vaste
en mobiele nummer niet kunt
bereiken. T 0182 505050

EMAIL
mail@verloskundigenpraktijkgouda.nl
let op: het duurt soms enkele dagen voor je email wordt beantwoord. Gebruik dit email-adres dus alleen voor niet dringende zaken
Voor medische of zorginhoudelijke vragen graag bellen naar het vaste nummer en bij spoed naar het mobiele nummer.